GUFF2
My Photo

« Happy Pictures make me cry | Main | Back to Bollywood »

February 23, 2004

Comments

Omppu

Minua kiinnostaisi tietää, mikä siinä Journalistin artikkelissa sinua erityisesti ärsytti (Ja et kai minua vihaa? En ole ollut toimittajan töissä vuoteen...)?

Sari

Enhän minä nyt oikeasti lehtimiehiä vihaa, monet parhaista ystävistäni ovat lehtihenkilöitä :-) Tiedän ja ymmärrän työpaineiden aiheuttaman huolimattomuuden ja vaatimustason mahdottomuuden ja julkaisujen kohdeyleisön ja blablabla. Minä en vain luota journalisteihin en masse.

Ja mitä linkin artikkeliin tulee, olin seuraavissa asioissa kovasti eri mieltä:

1) Vaikka internet on antanut uuden ja kiinnostavan elämän habermasilaiselle julkiselle elämänpiirille poliittisen blogosfäärin näkeminen jonkinlaisena kansalaisosallistumisen onnelana on ontuva yleistys joka sotkee asioita enemmän kuin selvittää. Kannattaisi ehkä ottaa omasta neuvosta vaarin ja selvittää ketkä niitä blogeja nyt kirjoittavat ja keiden blogit ovat suosituimpia. Myöskin ilmiön historiaa käsittelevä kappale on niin sekava että en oikein päässyt selville mitä kirjoittaja halusi sanoa. Mitä ne sivustot oikein olivat joita "täydentämään" blogit syntyivät?

2) Kirjoittaja mielestäni sotkee ilmiön ja julkaisukanavan/tavan toisiinsa. Se että instituutiot alkavat ylläpitää nettipäiväkirjoja/blogeja merkitsee vain sitä että instituutiot pitävät blogeja. Onko luottamuksesi Hesariin laskenut koska Seiska julkaisee roskaa? Sitäpaitsi monet istituutioihin tavalla tai toisella kytköksissä olevat blogit ovat vallan mainioita, kokeilkaa vaikka Ms. Magazinen blogia jos naisasia kiinnostaa.

3) Artikkelin näkökulma jossa nähdään poliittisen eliitin ottavan ylhäältäpäin vallan ja tekevän ennen riippumattomista bloggareista äänitorviaan sai minut näkemään punaista. Zuniga ylläpitää uutisia kommentoivaa poliittista mielipidesivustoa. Hänen mielipiteensä oli että Deanista olisi tullut hyvä presidentti. Hän ryhtyi tekemään hommia asian eteen. Tämä tekee hänet riippuvaiseksi Deanista miten? (Raha, pyydän huomauttaa, kulki toiseen suuntaan Kos keräsi rahaa Deanin kampanjaa varten, Dean ei ylläpitänyt Kosin sivustoa).

Ja jos Deanin tai Kerryn tai Bushin vaalikampanja haluaa sivuillaan ylläpitää blogia jossa kertoilevat vaalikampanjan kuulumisia ja nostavat esiin "talking pointsejaan" niin vapaasti vaan, ketä se häiritsee?

4) Mielestäni virheellinen idea siitä että poliittisten blogien läpimurron keskeinen anti olisi uuden tiedotuskanavan löytyminen. Deanforamerica, ensimmäinen poliittisen kampanjan blogimuotoon ideoima vaalisivusto oli vallankumouksellinen ei siksi että sen kautta tietoa levisi jotenkin paremmin kuin muuten, vaan siksi että se alensi huomattavasti kynnystä jo poliittisesti valveutuneiden ihmisten keskuudessa osallistua keskusteluun sekä ennnen kaikkea lahjoittaa rahaa kampanjalle ja tätä kautta sitoutua vaalitaisteluun.

5) Idea siitä että valtamedian ja vaikuttajien on tarkasteltava blogeja koko ajan siltä varalta että sieltä löytyisi seuraava suuri "skuuppi". Blogit eivät ole valtamedian kilpailija, niiden ”juttu” ei niinkään ole uutisvälitys, vaan niiden pyrkimys on seurata tiettyjä kirjoittajaa/kirjoittajia kiinnostavia aiheita, linkittää aihetta koskevia valtamedian juttuja, analysoida näitä kirjoituksia, ylläpitää kiinnostusta valtamedian marginaaliseksi tuomitsemiin aiheisiin ja myös toimia median vahtikoirana.

6) Lopun mieletön visio että nyt täytyy olla entistä varovaisempi blogeja lukiessaan ettei vaan joutuisi höynäytetyksi ja luulisi establishmentin agenttia suoraselkäiseksi kansalaisaktivistiksi. Voi herran tähden! Hello? Internet? Perättömän tiedon ja huolimattomien huhujen paratiisi? Tottakai on mahdollista että bloggaajat eivät paljasta kaikkia sidoksiaan, suuri osa minusta hyvistäkin bloggaajista tekee hommaa nytkin salanimellä. Totta kai on mahdollista että Karl Rove tai Haliburton tai vaikka Kim Jong Il salaa tukee bloggaajia tai jopa (gasp!) luo varjohenkilöllisyyden joka bloggaa. Mutta sellaista se elämä internetissä on aina ollut: Koska se ei ole valvottu ympäristö, vastuu on viimekädessä lukijalla.

The comments to this entry are closed.