GUFF2
My Photo

« Cointreu | Main | What the...!#%@! »

March 21, 2005

Comments

Veriveli

Öh... kiitos palautteesta.

Korostaisin tässä yhteydessä sitä, että koska nukuin Saturnuksen sotavaltiaan ajan, en TOU-dellakaan arvioinut sitä millään lailla. Ne olivat ne muut turkulaiset velmut.

Tero

Höpö... liikaa olutta nautittuna, jos kuvittelit, että kommentit tyyliin "eihän toi osaa yhtään näytellä" olisivat tarkoittaneet, etten pitänyt Sotavaltiaasta. Tai ehkä sä tarkoitit niitä muita, joiden mielestä pilaakaan ei saanut tehdä?

jukkahoo

Yön yli nukuttuani ja tekstin näin vihdoin oikoluettuani, olen edelleenkin kohtuullisen samaa mieltä kuin mitä olen kirjoittanut. Minusta Hullun kirjoissa oli varsin hauska komedia, joka näin vähemmän teatterissa käyneelle kerettiläiselle oli vähemmän raastava kokemus. Nopea ja nokkela replikointi on kokemuspohjani mukaan melko harvinaista suomalaisessa tv- ja elokuvaviihteessä, joten se puoli oli mukava ylläri (kuten ad neuseam toistettua, minä en juurikaan teatteria harrasta). Käsikirjoitus oli aikansa lapsi, mutta silti ihan mukava. Ainoa varsinainen aikalais"ongelma" oli tuo lopun Winston-kohtaus, joka siis aikanaan, Ortonin saatua vasarasta päähänsä ja itse WC:n kuoltua, on varmasti ollut aikalaisille Kova Juttu. Nyt se oli ainakin minusta kiusallisen ilmiselvä sekä yllätyksetön ja hieman banaali "loppuhuipennus". Miten paljon hauskempi se olisikaan ollut, mikäli (ja luetaan näitä sivuja sitten se tieto mielessä, että minulla on lippalakki päässä AINA näitä kirjoittaessani) se peeniksen muotoinen paketti olisikin sisältänyt vaikkapa valtavan sikaarin? Olisiko sikaari vain sikaari, vai jotain aivan muuta?

Kiva kuulla edes näin jälkeenpäin, että edes yksi turkulainen on pitänyt parodiastamme. (Tai ehkä kaksi, sillä eilen teatterissa eräs elokuvan nähnyt turkulainen kääntäjä kyseli, jotta mistä sitä elokuvaa olisi mahdollista saada ihan omaksi asti. "Poika" oli kuulemma osoittanut kiinnostusta elävään kuvaan.) Tosin kommentti ovelasti jättää kertomatta sen mitä pidit elokuvasta... Mutta oikeasti tuo "åboriginaalien suhtautuminen SS:n" oli "hauskaa" huumoria. Kaikestahan saa ja pitääkin tehdä pilaa, jopa kaverien elokuvallisista yritelmistä. Tai turkulaisista (eikö se ole itse asiassa jokaisen helsinkiläisen velvollisuus?). Laitanko tähän hymiön?

Veriveli

"Miten paljon hauskempi se olisikaan ollut, mikäli (ja luetaan näitä sivuja sitten se tieto mielessä, että minulla on lippalakki päässä AINA näitä kirjoittaessani) se peeniksen muotoinen paketti olisikin sisältänyt vaikkapa valtavan sikaarin? Olisiko sikaari vain sikaari, vai jotain aivan muuta?"

No, nyt kun otit puheeksi, niin voinen mainita, että ko. näytelmästä on olemassa myös lopusta siistitty versio, jossa paketin sisältöä ei uskalleta näyttää katsojille. Sen sijaan replikoidaan:

MATCH: "... kunpa kansakunta olisi saanut nähdä suurmiehestämme tämänkin puolen... sen sijaan meidän oli tyytyminen sikariin".

GERALDINE: "Mutta sehän _on_ sikari!".

PRENTICE: "Ah, nuoruuden suloista viattomuutta!".

(Tämä näin ulkomuistista).

Itse Mike Pohjola

Termi ei ole "harrastelijateatteri" vaan "harrastajateatteri." Onko se harrastelijamaista riippuu sitten itse esityksestä. Vastaavia termejä voidaan soveltaa myös puheena olleeseen harrastajaelokuvaan. (Joka tosin mielestäni oli tarpeettoman harrastelijamainen.)

jukkahoo

Aiaiai, miten hauskempi se olisikaan ollut tämän "siistimmän" version ansiosta? Toki sen sikaarikin vitsi nojaa Freudin Vanhaan sekä jo liki katoavaksi kansanperimäksi kuuluvaan Clinton-alluusioon. Kymmenen vuotta sitten tuo olisi ollut ratkiriemukas.

Termistön tarkkuus suhteessa harrastelijoihin ja muihin puuhastelijoihin on minulle enemmänkin sellaista ensimmäisen mieleen juolahtavan mahdollisen sanan näyttöpäätteelle näpyttelyä, kuin tarkasti kielen monimuotoisuuden makustelua. Joskus (liki useimmiten) minulla on tapana käyttää sitä mieleen juolahtanutta, hauskimmalta kuulostavaa sanaa. Nk. tässä tapauksessa "harrastelijateatteria" vaikka ehkä näin jälkikäteen saatan nähdä sen "vääränä". Ehkäpä alitajuntaisesti hain siinä samalla derogatiivisempaa muotoa? Silloin se oli ainakin väärin.

The comments to this entry are closed.