Posted by jukkahoo
Yksi viimeisistä Suurista on poissa. Mitä tuohon osaa sanoa?
2001 on hieno teos, hieno elokuva ja hieno kirja sen pohjalta. Samoin Lapsuuden loppu. Minulle Clarken muistettavin teos on kuitenkin Selene 1. Ei mikään ihmeellinen mestariteos, mutta nuoruuden lukemiskokemuksena sellainen Oikeaan AIkaan, Oikeassa Paikassa luettu ja arvostettu teksti.
Ja minähän luin sen uudestaan. Ja uudestaan. Ehkä neljännenkin kerran. Ja keskustelin siitä Ahosen Samin kanssa pitkään. "On se hyvä". Oli se.
Ja Kadonnut menneisyys! Siinäpä ajatuksia aikoinaan nostattanut opus. Nuoren mielen ensimmäisiä kosketuksia Sense of Wonderiin ja ihan oikeasti scifistisiin aatoksiin. On se tulevaisuus vaan sitten erikoisen ihmeellinen paikka!
Ja Ilmojen saaret, joka oli varmaankin ensimmäinen lukemani Clarken teos. Löytyi isovanhempien ullakolta, yhdessä Vancen Avaruuden merirosvojen ja muiden Raketti-sarjan kirjojen kanssa.
Ja Uhka avaruudesta, jota lienee rangaistu kammottavimmalla nimen käännöksellä koskaan. Ihmeellinen, tuntematon avaruusalus.
*huokaus*
Kepeät mullat, sir Arthur. Sinä näytit nuorelle fanin alulle, mistä lähteä liikkeelle. Kuten toinen sääntösi sanoo:
"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible."
Niinpä. Kiitos.
Eikä pidä unohtaa Paratiisin suihkulähteitäkään. Itselleni se iski aika vahvasti, tosin myöhemmällä iällä luettuna ei tuo sitten enää juurikaan innostuttanut.
Clarke on kuitenkin yksi niistä kirjailijoista jotka vaikuttivat allekirjoittaneeseen nuoruusiällä varsin voimakkaasti. Mutta täytyy kyllä samaan hengenvetoon myöntää, etten enää 80-luvun jälkeen ole oikein osannut nauttia hänen kirjoistaan.
Mies eli pitkään ja jätti eläessään lähtemättömän jäljen tieteiskirjallisuuteen. Hän eli elämän mistä moni voisi olla kateellinen.
M.K.
Posted by: Marko | March 19, 2008 at 09:30
Minulle se uudestaan ja uudestaan teininä luettu Clarke oli Uhka avaruudesta. Siinä oli sitä ihmeen tuntua ja löytöretkeilyä koko rahalla. Minä ihastuin kovasti kirjan kovaan SF ytimeen ja siihen että Clarke tyynesti jätti monet Raman mysteereistä vaille vastausta.
Posted by: Sari | March 19, 2008 at 11:33
Jotakin kertoo Clarken merkittävyydestä uutisointi, katselin vähän eri maiden isoimpia päivälehtiä. Hänet jopa esitellään etupäässä science fiction-kirjailijana:
Näissä lehden nettiversion etusivuilla 19.3.2008:
Arthur C. Clarke:
BBC:n Amerikka –sivuilla Writer Arthur C Clarke dies at 90
British science fiction writer Sir Arthur C Clarke, author of over 100 books, dies in Sri Lanka at the age of 90
BBC:n UK:sivuilla Science visionary
Colourful life of legendary sci-fi writer Sir Arthur C Clarke
New York Times Arthur C. Clarke, 90, Science Fiction Writer, Dies
Frankfurter Allgemeine, saksa: Arthur C. Clarke, 90, Science Fiction Writer, Dies
Venäjän Komsomolskaja Pravdan: Умер легендарный писатель-фантаст Артур Кларк
Автору знаменитой "Космической Одиссеи" было 90 лет
Elmundo, Espanja: Muere Arthur C. Clarke, autor de '2001 Odisea en el Espacio'
La Monde, Ranska: L'écrivain de science-fiction Arthur C. Clarke est mort
The Times of India : Writer Arthur C Clarke passes away
Daily Youmuri online: Science fiction writer Arthur C. Clarke dies at 90 in Sri Lanka
Ei-etusivuilla, mutta kuitenkin näkyvästi:
Australian www.news.com –lehden osastolla Central and South Asia: Sci-fi writer Arthur C. Clarke dead. BRITISH-born science fiction guru, Arthur C. Clarke, died at a hospital in Sri Lanka overnight, his aide Rohan de Silva said. He was 90.
El Nuevo Diaria, lehden nettiversion Variedades-svulls: Muere escritor británico Arthur C. Clarke: Colombo / AFP El escritor británico de ciencia ficción Arthur C. Clarke falleció en un hospital de Sri Lanka a la edad de 90 años. Autor del libro que inspiró al director de cine Stanley Kubrick para “2001, Una odisea en el espacio”, Clarke había sido hospitalizado en diversas...
Kyllä on kaihoisa olo.
ipa
Posted by: ipa | March 19, 2008 at 15:56