Posted by jukkahoo
It was 25 years ago, when Helsinki Science Fiction Association started giving out Tähtivaeltaja (Star Rover) Award for the best science fiction book of the (published on the previous) year. There are lots of great books on the list at the bottom here: some I'd call brilliant , some I love, some I respect and even some I couldn't care less about.
This year's winner is Vellum, by that inimitable Scotsman, Hal Duncan. Hal just happened to be here in Helsinki, so he was able to receive the honour himself, with the publisher, LIKE. Lovely fella and well worth the recognition! As is LIKE, who keeps on publishing interesting and proper speculative fiction, while the bigger publishing houses are keeping a very low profile. Good for you, peeps!
Here's the press release, in glorious Finnish.
Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto
parhaasta vuonna 2009 suomeksi ilmestyneestä
science fiction -kirjasta annetaan Liken julkaisemalle
HAL DUNCANIN romaanille VELLUM.
Teoksen on suomentanut Nina Saikkonen.
Skottikirjailija Hal Duncanin esikoisteos Vellum (ilmestynyt englanniksi 2005) on kirjallinen komeetta, joka humahtaa lukijan tajunnan läpi ja jättää haukkomaan henkeään. Rikas ja häikäisevä romaanitaiteen taidonnäyte. Moderni mestariteos vailla vertaa.
Vellum on kerroksittaisen kerronnan ja tarinallisen runsauden aarreaitta. Hal Duncan kutoo yhdeksi kiehtovaksi kokonaisuudeksi huikean määrän historiaa, mytologioita, tulevaisuusvisioita sekä kirjallisia viitteitä. Tarinan tasot liikkuvat niin sumerilaisten myyttien, Espanjan sisällissodan kuin rappeutuneen lähitulevaisuudenkin tantereilla.
Jo romaanin perusasetelma on äärimmäisen kunnianhimoinen: taivas ja helvetti ovat sodassa keskenään, ja kenttäsotilaina toimivien yli-inhimillisten unkinien on valittava puolensa tai tuhouduttava. Eräät arkkityyppisistä unkineista kuitenkin karkaavat sodan jaloista ja pakenevat entisiä taistelutovereitaan halki maailmojen ja aikakausien, muotoaan sekä nimeään vaihtaen.
Samaan aikaan päähenkilöt etsivät Kaikkeuden kirjaa, jossa itse olevaisuus määritellään ja kerrotaan auki. Traagisten tapahtumien keskellä vertauskuvat muuttuvat konkretioiksi, myytit todeksi. Kieli määrittelee ihmisyyden olemuksen, vapaus ja tiedostavuus sen arvon.
Teoksen epälineaarisuudesta kasvaa tehokeino, joka pyörittää lukijan yhä syvemmälle henkilöiden koskettavien kohtaloiden sinfoniaan. Aika ja paikka vaihtuvat varoittamatta, ja tarinasirpaleiden sisältämät ajatukset sekä visiot tunkeutuvat suoraan alitajuntaan.
Taitamattomissa käsissä Vellumin rakenteellinen ja älyllinen haastavuus saattaisi muuttua raskaudeksi, mutta Hal Duncan hallitsee valitsemansa tyylilajin suvereenisti. Hänen kerrontansa on mukaansatempaavaa ja äärimmäisen luontevaa, eikä mukana ole vähäisintäkään kikkailun tai itsetarkoituksellisen nokittelun makua.
Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö
Tähtivaeltaja-palkinnon aiemmat voittajat:
Cormac McCarthy: Tie (WSOY, 2008)
Richard Matheson: Olen legenda (Vaskikirjat, 2007)
Stepan Chapman: Troikka (The Tree Club, 2006)
Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa (Tammi, 2005)
M. John Harrison: Valo (Like, 2004)
J. G. Ballard: Super-Cannes (Like, 2003)
Ray Loriga: Tokio ei välitä meistä enää (Like, 2002)
Jonathan Lethem: Musiikkiuutisia (Loki-Kirjat, 2001)
Pasi Jääskeläinen: Missä junat kääntyvät (Portti-kirjat, 2000)
Will Self: Suuret apinat (Otava, 1999)
Stefano Benni: Baol (Loki-Kirjat, 1998)
Dan Simmons: Hyperion (Like, 1997)
Theodore Roszak: Flicker (Like, 1996)
Mary Rosenblum: Harhainvalta (Jalava, 1995)
Iain M. Banks: Pelaaja (Loki-Kirjat, 1994)
Simon Ings: Kuuma pää (Loki-Kirjat, 1993)
Philip K. Dick: Oraakkelin kirja (WSOY, 1992)
William Gibson: Neurovelho (WSOY, 1991)
Philip K. Dick: Hämärän vartija (Love Kirjat, 1990)
Brian Aldiss: Helliconia-trilogia (Kirjayhtymä, 198689)
Flann OBrien: Kolmas konstaapeli (WSOY, 1988)
Greg Bear: Veren musiikkia (Karisto, 1987)
Joanna Russ: Naisten planeetta (Kirjayhtymä, 1986)
Cordwainer Smith: Planeetta nimeltä Shajol (WSOY, 1985)
Recent Comments