Posted by Sari
Klassisesti vuoden lopettava kirjakatsaus tulee Casa Talin kylpyhuoneesta jonne olemme Martin ja Mogensin kanssa vetäytyneet vahtimaan etteivät uutena vuotena niin ahkeraan liikkuvat kaakelivarkaat pääse käsiksi kylpyhuoneemme kiiltäviin seinäornamentteihin.
Mutta asiaan: tänä vuonna tuli luettua 56 opusta, eli lähes tasan kirja per viikko. Tähän täytyy olla ihan tyytyväinen. Tänä vuonna olen lopettanut television katselun perinteisessä mielessä käytännössä kokonaan, ainoat asiat joita katselen lähetysaikaan on urheilulähetykset. Elokuvia ja sarjoja on huushollissa katsottu kyllä ahkeraan, mutta Netflixin, halpojen DVD-levyjen ja Elisa Viihteen ansiosta ei telkkari ole samalla tavalla ollut auki taustameluna vaan ollaan tehty tietoisempia päätöksiä mitä katsotaan. Veikkaan että tämä on lisännyt lukemiseen käytettävissä olevaa aikaa. Netti syö edelleen leijonanosan siitä vapaa-ajasta jota ei käytetä nelijalkaisten kanssa puuhailuun, mutta kun ruutua tuijottelee töiden puitteissa ja kun tiimarilukulasit ovat toistaiseksi pelastuneet Mogensin hampailta niin lukeminen on alkanut maistua paria edellisvuotta paremmin.
Lukulistalle mahtui tänä vuonna täsmälleen yksi kotimainen teos, Magdalena Hain vallan mainio varhaisnuorille sopiva steampunk-romaani Kerjäläisprinsessa. Siitä arvion voi käydä katsomassa Tähtivaeltajan uusimmasta numerosta. Käännösromaaneja luin muutaman, lähinnä Tähtifantasiapalkintoehdokkaat. Niistä suosikkini oli Miévillen Toiset, vaikka väitän edelleen että kirja ei ole scifistä kuullutkaan ja sen fantasiaelementti rajoittuu siihen että se on ns. ruritaanialainen romanssi, eli sijoittuu keksittyyn valtioon. Miévillen tekstejä hallitsee usein hänen viehätyksensä groteskiin ja varsinkin varhaisemmissa teoksissa aivan uskomattoman ärsyttävä nuoren miehen "katsokaa kuinka Nokkela olenkaan" -asenne. Vaikka juoni ei Toisissa kantanut ihan loppuun asti, toimi romaani kuitenkin aivan mahtavasti ja monilla tasoilla. Ehkä mies on kypsynyt kirjailijana.
Loput kirjoista on sitten muutamaa ranskan- ja ruotsinkielistä lukuunottamatta luettu Lontooksi. Populaari historia, Holmes-pastissit, YA ja fantsu saavat (toivottavasti) oman postauksensa, seuraavassa muutamia muita mieleenjääneitä Scifikirjoja.
Scifin puolelta yllätin itseni pitämällä kovasti Stephen Baxterin duologiasta Flood ja Ark. Vaikka minulla on valtava lukkarinrakkaus kovaa scifiä kohtaan ja katastrofiromaanit ovat lempilukemistani, en ole aiemmin kauhesti innostunut Baxterin romaaneista. Tällä kertaa kuitenkin molemmat kirjat toimivat mainiosti. Ensimmäisessä veden pinta alkaa nousta 2000-luvun alussa niin että ihmiskunta huomaa pian että koko pallo tulee peittymään noin sukupolven aikana veteen. Toinen kirja kertoo sukupolviavaruusaluksesta joka lähetetään etsimään asuttuja planeettoja toivonaan pelastaa ihmissuku Maan tulviessa. Muutamat kirjojen sivujuonet olivat turhia, hahmot ei maailman kiinnostavimpia ja deux ex miljonääri juonenkuljetuksen välineenä vähän silleen helppo ratkaisu. Silti, katastrofin kulku on niin planeetan kuin yhteiskunnan tasolla kuvattu mainiosti eikä ihmepelastusta ole luvassa. Myös kakkososan kriisistä toiseen heittelehtivän arkkialuksen matka on kiinnostavasti kehitelty.
Kevyempää SF:ää edustakoon LMB:n kauan odotettu "Ivan-kirja", Captain Vorpatrils Alliance. (pakollinen elvistely: sain kirjan ARC-version Loisilta kun toimin hänen oppaanaan viime kesänä Helsingissä). Minähän olen odottanut tätä kuni kuuta nousevaa koska pidän Bujoldin ihmissuhdekomedioista ja Ivan-serkku on varsin sopiva hahmo kantamaan moista opusta. Vaikka tämä ei ihan top kolmeen Vorkosigan kirjoista pääsekään, tarina, rytmitys ja hahmot toimivat selkeästi paremmin kuin parissa aikaisemmassa Vorkosigan romaanissa. Jos vaan Bujold olisi jättänyt Byerlyn rauhaan niin oltaisiin oltu ihan A+ luokassa.
Viimeksi pitää mainita Maureen F. McHughin China Mountain Zhang, jo vuonna 1992 ilmestynyt paljon kiitelty teos joka on istunut hyllyssä jo useamman vuoden. China Mountain Zhangin tulevaisuudessa Kiina on Maapallon supervaltio ja kiinalainen syntyperä kovaa valuuttaa työmarkkinoilla. McHugh'n kauniisti kirjoitettu romaani on ihmisen kokoista scifiä, sen päähenkilöt eivät muuta maailmaa vaan yrittävät kumpikin tahollaan - Zhang Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Martine Marsissa - löytää paikkansa maailmassa ja tarkoitusta tavalliselle, arkiselle elämälleen. Hieno, evokatiivinen kirja
Comments