Posted by jukkahoo
Tänään Amalia tarjoilee meille todellisen kesäkattauksen, kun tarjonnasta nousee esiin Jordgubbs-limonad. Siis mansikkaa.
Ja onko koskaan aiemmin mansikka maistunut yhtä mansikkaiselta kuin tässä?
Oma näkemykseni on, että eipä kyllä juurikaan tai koskaan. Ilahduttavan mansikkainen tuoksu, joka hörpätessä maistuu mansikalta, ei miltään satunnaiselta etelän hetelmältä, joka on tuotu raakana pohjoiseen maahamme ja sitten "kypsytetty" keskusvaraston arboretumissa. Ehei.
Tämä on kypsä mansikka, ehkä jopa hieman ylikypsä, rehevä punainen marja, joka yön yli pyödällä nuokuttuaan olisi jo aivan liian vetelä suupalaseksi, mutta juuri nyt se on parhaimmillaan!
Ei liian makea, vaan juuri sopivasti, yllättävän kuiva ja hieman jopa hapan, jos sellaista mainesanaa voi mehevästä mansikasta käyttää? Oivallinen ja samaa mieltä on myös Sari. Hän ei ole ns. mansikan ystävä, asiantila, joka asettaa hänen suomalaisuutensa hieman epäilyksen kelmeän valon hämärään.
Erittäin hyvä juoma, jota varmasti tulee jatkossakin ostettua.
Ostamisesta tulee mieleen kirjojen ostaminen tänä päivänä. Jeff Bezos kavereineen on tuhonnut kivijalkakirjakaupat (ei siinä yksi Hannu Paloviita riitä, vaikka erinomaista työtä tekeekin) ja omien lukumieltymyksieni suhteen karu kotomaamme ei ole koskaan ollut mikään onnen tyyssija. Lapsuuden divareita on tällä hetkellä enemmän kuin ikävä, satunnainen harharetki kirjamessujen antikkaosastoille palautti taas mieleen erinäisenkin määrän joskus luettuja muistoja, joita kaiholla muistelee. Sain melkein innostettua itseni kirjoittamaan aiheesta lyhyen jutun Juri Nummelinin tulevaan Muistojeni divarit 2:een, mutta sitten ajatus ja idea katosivat. Kirjoittaminen on tällä hetkellä vain niin perhanan vaikeaa. Sitä tässä nyt harjoitellaan, puolipakolla.
Tämän verran sain kuitenkin aikaan edes auttavasti luettavaa tekstuuria:
Muistan, kuinka jännittävää oli ylipäänsä mennä divariin. Karhupuiston divari oli erityisen muistettava, koska se sijaitsi puoli kerrosta maan alla, joten sinne mentiin portaita alaspäin. Kadun puoleiset ikkunat paljastivat salaperäisen maanalaisen tilan, joka sisälsi määräämättömästi kiehtovia tutustumisen kohteita: lehtiä, kirjoja, lukemistoja, sarjakuvia… Myöhemmin useampikin divari tuli tutuksi nimenomaan alas itse kauppatilaan viettävistä portaista, kuten Ervastin divari.
Karhupuiston antikvariaatti oli ensimmäinen divari jossa koskaan kävin. Isäni vei minut sinne ennen kuin olin vielä aloittanut oppivelvollisuuttani viereisessä Kallion kansakoulussa. Karhupuiston ympäristö oli lapsuudessa täynnä olennaisia kohteita: Kallion kirkko, paloasema, kirjasto ja lippakioski. Olin melko pettynyt, kun muutimme sitten ensimmäisen luokan jälkeen kauas Pirkkolaan, isosetä-vainajan rintamamiestaloon, joka oli melkoinen muutos Wallininkadun yksiöömme.
Koulu muuttui Maunulaan, kirjasto myöhäisjugendin sokkeloisuuden sijaan selkeään 70-lukulaisuuteen, ja Fleminginkadun tuttu kellaridivari Suursuon ostoskeskuksessa sijainneeseen Hanskin divariin.
Enemmän kuin mitä yksittäisiä löytöjä tai hankintoja olen missäkin divarissa tehnyt, muistan, kuinka olen katsellut hyllyjä, käynyt läpi kirjarivejä toinen toisensa jälkeen, nostanut pinoja pois tieltä ja taas takaisin, löytänyt eturivin taakse kadonneita aarteita tai väärään paikkaan laitetun kirjan, joka oikeassa hyllyssä olisi jo aikaa sitten kadonnut jonkun ahnaan keräilijän kokoelmiin, mutta oli nyt minun.
Vuosien kertyessä, kierrokset ovat jääneet vähemmälle, uusia kohteita ei ole juurikaan tullut lisättyä, vaan sitä mukaa kun divari syystä tai toisesta lopettaa toimintansa, pakollisia paikkoja on yhä vähemmän. Yhä enemmän divarissa käynnin kohokohta on ollut se keskustelu ammatinharjoittajan kanssa.
Eikä pelkästään muistele, vaan on jo mennyt hankkimaan. Satunnaisesti aivan ylihintaan, mutta kuka tässä jaksaa ja ehtii vaellella jossain kirpputoreilla tai kierrätyskeskuksissa etsimässä nuoruuttaan, kun saman voi tehdä internetin välityksellä hieman kalliimmalla? Ei tämä kyynistynyt keskiäkäinen kurjimus ainakaan.
Asiantila saattaisi olla toisin, jos meillä olisi mitään esimerkiksi Tukholmaan tai Uppsalaan verrattavaa. Molemmissa kaupungeissa on kiehtovia genreen keskittyneitä kirjakauppoja, puhumattakaan sitten genreen keskittyneistä divareista. Voisin kuvitella, että Suomessakin voisi olla yhdelle erikoisliikkeelle tilaa, jos vain löytyisi riittävän höl rohkeä taho moista perustamaan ja ylläpitämään. Sopivalla paikalla ja riittävän mielenkiintoisella tarjonnalla. Ongelma lienee siinä, että moisella toiminnalla ei hankita kovin merkittävää elintasoa. Tähän sopinee kustannusalan klassinen viisaus: "Miten kustantamisella voi hankkia pienen omaisuuden? Omaamalla suuren omaisuuden".
Maailmallahan kiinnostavaa kirjaa olisi ostettavaksi asti ja vielä muutama vuosi sitten näin toimiminen oli kohtuullisen järkevää, mutta sitä mukaa miten eri maiden postilaitokset hinnoittelevat tavallisen kansalaisen pois palveluidensa käyttäjistä, nostamalla postikulut älyttömistä järjettömiin, puhumattakaan tullimaksujen lisäämisestä kaiken kauniin päälle. Eikä edes tuo tullaus, siinähän on ihan ymmärrettävä syynsä, mutta mihin perustuu Itellan ihmeellinen kolmen (OK, 2,90) €:n "palvelumaksu"? Maksu joo, mutta missä on palvelu? Tämän vuoden aikana yksistään, on toistakymmentä ulkomailta ostamaani kirjaa jäänyt Itellan/tullin huostaan, ilman että niistä olisi tullut missään vaiheessa minulle ilmoitusta. Ei OmaPostiin, ei sähköpostiin/tekstiviestiin, kotiin paperiversiosta nyt puhumattakaan. Riittävän ajan jälkeen on ollut ilo ottaa yhteyttä myyjään ja kuulla, että lähetys on palautunut "noutamattomana", joten palautamme kirjan hinnan jossain vaiheessa (ehkä), postikulut toki jäävät matkan varrelle. Hieman niin kuin ne kirjatkin siis.
Ja tähän Itellalla ei tietenkään ole minkäänlaista kommenttia tai vastausta. Jos en olisi näin rauhallinen ja mukava ihminen, niin saattaisin jopa turvautua voimasanoihin.
Toisaalta, sanottakoon se nyt ennen kuin kaikki satunnaisetkin lukijat ehtivät kommentoimaan, minulla on toki jo enemmän luettavaa hyllyissämme kuin tulen ikinä ehtimään lukea. Tsundoku vaan teillekin, rakkaat ystävät!
Recent Comments